Fork-tailed Flycatcher (Tyrannus savana) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Tyrannus savana, Fork-tailed Flycatcher, Seseigrikibi, basjafowru, basja fowru door Carla Out
© Carla Out

Tyrannus savana, Fork-tailed Flycatcher, Seseigrikibi, basjafowru, basja fowru door Carla Out
© Carla Out

Tyrannus savana, Fork-tailed Flycatcher, Seseigrikibi, basjafowru, basja fowru door Ronald Teulings
© Ronald Teulings

Tyrannus savana, Fork-tailed Flycatcher, Seseigrikibi, basjafowru, basja fowru door Dominiek Plouvier
© Dominiek Plouvier

Tyrannus savana, Fork-tailed Flycatcher, Seseigrikibi, basjafowru, basja fowru door Armida Madngisa
© Armida Madngisa

Tyrannus savana, Fork-tailed Flycatcher, Seseigrikibi, basjafowru, basja fowru door Ton Plug
© Ton Plug

Tyrannus savana, Fork-tailed Flycatcher, Seseigrikibi, basjafowru, basja fowru door Roland Jantot
Frans Guyana © Roland Jantot

   



De Seseigrikibi, Basjafowru heeft een heel lange staart, die flink beweegt bij het vliegen. De seseegrietje is vooral een vogel van de savanne en open velden in het kustgebied. Ze slapen met velen tegelijk in de mangrove, maar ook wel dicht bij Paramaribo in bomen of palmen. In het kustgebied van Suriname is het een trekvogel, de meeste vogels komen uit het zuiden van Zuid-Amerika, maar enkelen ook uit Venezuela. Ze zijn er vooral tussen april en september. Aan het einde van de grote regentijd zie je ze wat vaker. Ze broeden in Suriname op de Sipalawinisavanne.
Ze vallen op door hun lange gevorkte staart. Ze zitten vaak op prikkeldraad of lage takken tot ze opvliegen om insekten te vangen. Mees vond dat ze ook graag de vruchten van de koningspalm eten, ze plukken ze al vliegend van de palm en slikken ze daarna in hun geheel door.
De eerste twee foto's zijn gemaakt door Carla Out in Paramaribo, de derde door Ronald Teulings, ook in Paramaribo.De volgende is gemaakt door Domiek Plouvier en de laatste door Armida Madngisa op het Kabalebo Resort in maart 2104.
Pieter de Groot Boersma maakte een video van een Basjafowru / Vorkstaart koningstiran in Paramaribo in juli 2011.



Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Vorkstaart Koningstiran, Sesei grikibi

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Tyrannus savana
Orde: Passeriformes
Familie: Tyrannidae, 91 in Suriname
Nederlands: Vorkstaart Koningstiran, Sesei grikibi
Engels: Fork-tailed Flycatcher
Sranan ('Surinaams'): Seseigrikibi, basjafowru, basja fowru
Guyana: Scissors tail
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Atrapamoscas tijereta
Portugees (Brazilië): Tesoura
Arowaks: Holiekaloe/Miemietjie
Carib: Koetaselie
Frans: Tyran des savanes


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 411 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 1 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: May 2018 door Jan Hein Ribot. Commentaar en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (at) gmail (dot) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).