Barred Antshrike (Thamnophilus doliatus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Thamnophilus doliatus, Barred Antshrike, Koko door K.D. Dijkstra
© K.D. Dijkstra

Thamnophilus doliatus, Barred Antshrike, Koko door Francita Rijhiner
© Francita Rijhiner

Thamnophilus doliatus, Barred Antshrike, Koko door Carl Beel
© Carl Beel

Thamnophilus doliatus, Barred Antshrike, Koko door Jean-Louis Rousselle
© Jean-Louis Rousselle

Thamnophilus doliatus, Barred Antshrike, Koko door Jean-Louis Rousselle
© Jean-Louis Rousselle

Thamnophilus doliatus, Barred Antshrike, Koko door Ricardo van Dijk
© Ricardo van Dijk




Koko: Een luidruchtige zwart-wit gestreepte vogel (het mannetje), die je in tuinen en op verlaten percelen tegenkomt, maar ook langs de weg en op de savanne. Het vrouwtje is bruin met nog wat streepjes op haar hoofd. De koko verraadt zich vooral door zijn geluid, een steeds sneller ko ko ko ko ko ...ko krrrro, soms ook in duet gezongen. Als je ze ziet zingen, kan je goed waarnemen dat ze een kuif hebben, die ze op kunnen zetten. Nesten maken ze ook in tuinen. Ze maken ze van gras en hangen ze in de struiken. Ze eten vooral insekten, zoals de vele soorten mieren in de buurt van elk huis.
De eerste foto is gemaakt door K. Dijkstra in Paramaribo in maart 2007 en daarna een door Francita Rhijhiner en de derde door Carl Beel in Babunhol in mei 2010. Dan twee foto's van Jean-Louis Rousselle uit Commewijne (een paartje) in november 2013 en een vrouwtje van Ricardo van Dijk uit de Coesewijne savanne in februari 2009.
Pieter de Groot Boersma maakte een video van een Koko / gebandeerde mierklauwier nabij Parmaribo in februari 2011.



Vogelgeluiden (klik er op om te luisteren)
Geluidsopname van een Gebandeerde Mierklauwier, Koko
© Otte Ottema
   


Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Gebandeerde Mierklauwier, Koko

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de volgels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Thamnophilus doliatus
Orde: Passeriformes
Familie: Thamnophilidae, 46 in Suriname
Nederlands: Gebandeerde Mierklauwier, Koko
Engels: Barred Antshrike
Sranan ('Surinaams'): Koko
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Pavita hormiguera común
Portugees (Brazilië): Choca-barrada
Arowaks: Kwakoeala
Carib: Kwakoeala
Frans: Batara rayé


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 702 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 36 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: oktober 2014, door Jan Hein Ribot. Commentaar en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (at) gmail (dot) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).