Ornate Hawk-Eagle (Spizaetus ornatus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Spizaetus ornatus, Ornate Hawk-Eagle, Bigi peni aka door Leen and Martina Bakker
© Leen and Martina Bakker

Spizaetus ornatus, Ornate Hawk-Eagle, Bigi peni aka door Leen and Martina Bakker
© Leen and Martina Bakker

Spizaetus ornatus, Ornate Hawk-Eagle, Bigi peni aka door Steven Wytema
© Steven Wytema

Spizaetus ornatus, Ornate Hawk-Eagle, Bigi peni aka door Steven Wytema
© Steven Wytema

Spizaetus ornatus, Ornate Hawk-Eagle, Bigi peni aka door Alexandre Renaudier
© Alexandre Renaudier

Spizaetus ornatus, Ornate Hawk-Eagle, Bigi peni aka door Dominiek Plouvier
© Dominiek Plouvier

Spizaetus ornatus, Ornate Hawk-Eagle, Bigi peni aka door Carl Beel
© Carl Beel

Spizaetus ornatus, Ornate Hawk-Eagle, Bigi peni aka door Paul Baker
© Paul Baker

Spizaetus ornatus, Ornate Hawk-Eagle, Bigi peni aka door Martin Reid
© Martin Reid




Van de drie kuifarenden (hawk-eagles) in suriname, lijkt deze wel de mooiste. De twee bovenste foto's zijn gemaakt op de Brownsberg, in november 2003 door Leen en Martina Bakker. Ook de andere foto's zijn daar gemaakt, misschien wel van telkens dezelfde vogel te zien aan het vlekkenpatroon. De derde en vierde foto zijn gemaakt door Steven Wytema in 2005, de vijfde is van Alexandre Renaudier (December 2006) en de laatste is gemaakt door Dominiek Plouvierin augustus 2008, allemaal op de Brownsberg en waarschijnlijk dus van dezelfde vogel. Op de derde foto is hij bezig een hagedis te verorberen. Deze mooie arend is redelijk zeldzaam in Suriname, maar op de Brownsberg is hij vaak te zien en te fotograferen (Hij of zij showt graag). Hij kan ook boven de berg cirkelen. Het vliegbeeld van de bonte kuifarend werd gefotografeerd door Carl Beel op Babunhol in november 2009 en Paul Baker fotografeerde weer een etende kuifarend op de Brownsberg in februari 2013. Fred Pansa van fredecotours zag het eerste nest voor Suriname in april 2018.
Pieter de Groot Boersma maakte een video van een roepende Bonte Kuifarend / Bigi peni Aka op de Brownsberg in juli 2011.



Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Bonte kuifarend, Bigi peni aka

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Spizaetus ornatus
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae, 33 in Suriname
Nederlands: Bonte kuifarend, Bigi peni aka
Engels: Ornate Hawk-Eagle
Sranan ('Surinaams'): Bigi peni aka
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Aguila de penacho
Portugees (Brazilië): Gavião de penacho
Arowaks: Maroedie balielie (lord of the marails)
Carib: Pioekoe
Frans: Spizaete orné


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 87 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 1 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).