Striped Owl (Pseudoscops clamator) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Pseudoscops clamator, Striped Owl,  door Peter Relson
© Peter Relson

Pseudoscops clamator, Striped Owl,  door Hideo Tani
© Hideo Tani

Pseudoscops clamator, Striped Owl,  door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Pseudoscops clamator, Striped Owl,  door Dominiek Plouvier
© Dominiek Plouvier

Pseudoscops clamator, Striped Owl,  door Dominiek Plouvier
© Dominiek Plouvier

Pseudoscops clamator, Striped Owl,  door Dominiek Plouvier
twee maanden oud © Dominiek Plouvier

Pseudoscops clamator, Striped Owl,  door Dominiek Plouvier
half jaar oud © Dominiek Plouvier

Pseudoscops clamator, Striped Owl,  door Michel Crevecoeur
© Michel Crevecoeur

Pseudoscops clamator, Striped Owl,  door Hans Majong
© Hans Majong

Pseudoscops clamator, Striped Owl,  door Hans Majong
© Hans Majong

   



Je vindt deze uil vooral in het kustgebied en omdat het een echt nachtdier is hoor je hem vaker dan je hem ziet (hij kan een soort blaffend geluid maken). Overdag schuil de uil in bomen, zoals op de foto. Zijn nest maakt hij op de grond. Omdat de nesten in Suriname bekend zijn uit september en oktober, zal het jong ongeveer twee manden oud zijn. De foto beneden is gemaakt door Foek Chin Joe in Suriname, een volwassen vogel.
Bij sommige uilen is het gewoon dat een jong het nest verlaat voor hij kan vliegen. Hij wordt dan nog steeds door de ouders gevoed en dat kan een lange tijd duren. Als de uilen broeden in de grote droge tijd hebben de jongen het voordeel van een groter voedselaanbod in de natte tijd. Steven Wytema nam het geluid op van de gestreepte ransuil.
Foto's van een jong van een gestreepte ransuil in Suriname en een van zijn ouders vlakbij. De foto's zijn gemaakt door Peter Relson in januari 2002. Dan nog vier foto's van een gevonden nestjong op een druk punt in Paramaribo. Op de eerste foto een halve maand oud schat ik, op de twee volgende twee maanden en de laatste een half jaar. Hij houdt van steak en kip maar eet geen gehakt. Michel Crevecoeur zag een Gestreepte Ransuil met een vogelprooi (ik denk een bonkidif) in Paramaribo in juli 2014.



Vogelgeluiden (klik er op om te luisteren)
Geluidsopname van een Gestreepte Ransuil
© Steven Wytema
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Pseudoscops clamator
Orde: Strigiformes
Familie: Strigidae, 14 in Suriname
Nederlands: Gestreepte Ransuil
Engels: Striped Owl
Sranan ('Surinaams'):
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Lechuza listada
Portugees (Brazilië): Coruja orelhuda
Arowaks:
Carib:
Frans: Hibou strié


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 80 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 5 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).