Carib Grackle (Quiscalus lugubris) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Quiscalus lugubris, Carib Grackle, Bootstaart-karuwfowru door Erik Toorman
© Erik Toorman

Quiscalus lugubris, Carib Grackle, Bootstaart-karuwfowru door Joan Bakker
© Joan Bakker

Quiscalus lugubris, Carib Grackle, Bootstaart-karuwfowru door Joan Bakker
© Joan Bakker

Quiscalus lugubris, Carib Grackle, Bootstaart-karuwfowru door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Quiscalus lugubris, Carib Grackle, Bootstaart-karuwfowru door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Quiscalus lugubris, Carib Grackle, Bootstaart-karuwfowru door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Quiscalus lugubris, Carib Grackle, Bootstaart-karuwfowru door Paul van Giersbergen
© Paul van Giersbergen

Quiscalus lugubris, Carib Grackle, Bootstaart-karuwfowru door Ton Plug
© Ton Plug

Quiscalus lugubris, Carib Grackle, Bootstaart-karuwfowru door Hans Majong
Frans Guyana © Hans Majong

Quiscalus lugubris, Carib Grackle, Bootstaart-karuwfowru door Jan Hein Ribot
vrouwtje Aruba © Jan Hein Ribot

Quiscalus lugubris, Carib Grackle, Bootstaart-karuwfowru door Jan Hein Ribot
mannetje Aruba © Jan Hein Ribot

 



Bootstaart karufowru of Caribische troepiaal: Het mannetje is een zwarte vogel met gele ogen en een licht naar beneden gebogen snavel. Het vrouwtje is zwartbruin. Het mannetje op de foto is aan het pronken met zijn staart, die zo lijkt op een roeispaan (pari). Deze troepialen worden vaak in groepen aangetroffen langs de kust of ook in rijstvelden. Soms komen ze ook verder het land in (zoals te zien op de kaart hieronder). Ze broeden op moerassige plekken en eten insekten, kleine dieren en nog veel meer.
Foto van een Bootstaart Karufowru of Caribische troepiaal, gemaakt door Erik Toorman op Matapica in juli 2006. Dan volgen twee foto's uit het Bigi Pan gebied, gemaakt in april 2009 door Joan Bakker. Zo te zien staat vis op het menu.Dan volgen drie foto's gemaakt door Foek Chin Joe van een nest in een holle boom in Bigi Pan. Paul van Giersbergen zag een karufowru in Nickerie in september 2014. Dan nog foto's gemaakt door Jan Hein Ribot op Aruba van een vrouwtje en twee mannetjes (mei 2008). De vrouwtjes op Aruba zijn veel lichter gekleurd dan die in Suriname.



Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Quiscalus lugubris
Orde: Passeriformes
Familie: Icteridae, 13 in Suriname
Nederlands: Caribische troepiaal, Bootstaart
Engels: Carib Grackle
Sranan ('Surinaams'): Bootstaart-karuwfowru
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Tordito
Portugees (Brazilië): Iraúna-do-norte
Arowaks:
Carib:
Frans: Quiscale merle, Quiscale à oeil d'or


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 144 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 2 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).