Blue-headed Parrot (Pionus menstruus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Pionus menstruus, Blue-headed Parrot, Margrietje, Margriki door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Pionus menstruus, Blue-headed Parrot, Margrietje, Margriki door Eke van Batenburg
© Eke van Batenburg

Pionus menstruus, Blue-headed Parrot, Margrietje, Margriki door Armida Madngisa
© Armida Madngisa

Pionus menstruus, Blue-headed Parrot, Margrietje, Margriki door Armida Madngisa
© Armida Madngisa

Pionus menstruus, Blue-headed Parrot, Margrietje, Margriki door Bernard Essed
© Bernard Essed

Pionus menstruus, Blue-headed Parrot, Margrietje, Margriki door Paul van Giersbergen
© Paul van Giersbergen

Pionus menstruus, Blue-headed Parrot, Margrietje, Margriki door Francita Rijhiner
© Francita Rijhiner

Pionus menstruus, Blue-headed Parrot, Margrietje, Margriki door Francita Rijhiner
© Francita Rijhiner

Pionus menstruus, Blue-headed Parrot, Margrietje, Margriki door Ton Plug
© Ton Plug

Pionus menstruus, Blue-headed Parrot, Margrietje, Margriki door Ton Plug
© Ton Plug

   



Margrietjes zijn groene papegaaien met een blauwe kop en met rood onder de staart. Ze komen veel voor in Suriname, wat minder bij de kust in vergelijking met de rest van het land. Ze vliegen bijna altijd in groepen (van 2 tot zes vogels, soms tot tientallen vogels) rond, op zoek naar rijpe vruchten of naar eetbare zaden of bloemen. Net als de kulekules (amazones) maken ze veel lawaai, maar zijn ze stil als ze eten.
De eerste foto is gemaakt door Foek Chin Joe in Suriname in 2005. Armida Madngisa zag een Margrietje het pulp van een Switbonki (Inga sp.) eten op het Kabalebo resort. Dan een foto gemaakt door B.M. Essed in Palumeu, Suriname 1997.



Vogelgeluiden (klik er op om te luisteren)
Geluidsopname van een Margrietje
© Otte Ottema
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Pionus menstruus
Orde: Psittaciformes
Familie: Psittacidae, 27 in Suriname
Nederlands: Margrietje
Engels: Blue-headed Parrot
Sranan ('Surinaams'): Margrietje, Margriki
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Cotorra cabeciazul
Portugees (Brazilië): Maitaca-de-cabeça-azul, Cotorra cabeciazul,
Arowaks: Balisie
Carib: Koeliesierie
Frans: Pione à tête blue


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 610 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 1 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).