Audouin's Gull (Ichthyaetus audouinii) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Ichthyaetus audouinii, Audouin
2018 eerste foto's © Bert Kasius

Ichthyaetus audouinii, Audouin
© Bert Kasius

Ichthyaetus audouinii, Audouin
© Bert Kasius

Ichthyaetus audouinii, Audouin
© Sean Dilrosun

Ichthyaetus audouinii, Audouin
© Sean Dilrosun

Ichthyaetus audouinii, Audouin
© Sean Dilrosun

Ichthyaetus audouinii, Audouin
© Gini Dilrosun-Treurniet

Ichthyaetus audouinii, Audouin
© Gini Dilrosun-Treurniet

Ichthyaetus audouinii, Audouin
© Hans Dankbaar

Ichthyaetus audouinii, Audouin
Menorca Spanje © Jan Hein Ribot

   



De Audouins meeuw werd op 22 maart 2018 voor het eerst in Suriname waargenomen door Cees Witkamp en Bert Kasius bij Nieuw Amsterdam. Later zagen ook Gini en Sean Dilrosun deze meeuw. En op 9 april zag Hans Dankbaar de vogel nog steeds op dezelfde plek. Hij/zij is herkenbaar aan de rode snavel, donkere ogen en grijze poten. Het is een redelijke zeldzame soort buiten het Middellands Zeegebied en ook daar wordt hij niet overdreven vaak gezien.
Het schijnt pas de tweede waarneming in Zuid Amerika te zijn, dus wel iets aparts voor Suriname. Zo te zien aan de staat van de veren heeft hij ruig weer mee moeten maken om hier te komen.
Bert Kasius schreef:" Cees Witkamp en ik waren afgelopen maart voor een vogelvakantie naar Suriname. Op 22 maart rond 15:00 stonden we bij Nieuw Amsterdam te kijken naar wat dolfijnen. We zagen toen op een steiger voor de politiepost aldaar een vrij grote lichte meeuw zitten. Onze eerste indruk was een Audouins meeuw, maar gezien de locatie (Zuid-Amerika) leek ons dit niet erg voor de hand liggend. We gingen vervolgens richting de politiepost om de vogel beter te kunnen bekijken.
Daar bleek al snel dat er geen vergissing mogelijk was en dit toch echt een Audouins meeuw was. We hebben direct de waarneming doorgestuurd naar Sean en wat mensen in NL.
De volgende dag gingen we naar Matapica en zijn nog even langs de steiger gereden en daar kwam na een kwartier de vogel weer aanvliegen en ging weer op de steiger zitten.
Beschrijving: Vrij grote meeuw, groter dan de daar aanwezige lachmeeuwen. Lichtgrijze mantel en grijze poten. Spierwitte kop met 3 kleurige snavel rood /zwart met gele punt en vrij lange hals. Gezien het feit dat de handdekveren, een deel van de armpennen en staareinde nog zwart zijn, zou dit gaan om een 3cy (derde kalender jaar, jh) vogel. De vogel toonde behoorlijke rui zoals op de foto’s te zien is.
Dit alles sluit mooi aan bij de Audouins meeuw, die op 10 december 2016 tot april 2017 als eerste kalanderjaar vogel is gezien op Trinidad en Tobago, nu wellicht als volwassen vogel in Suriname.



Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Audouins meeuw

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Ichthyaetus audouinii
Orde: Charadriiformes
Familie: Laridae, 18 in Suriname
Nederlands: Audouins meeuw
Engels: Audouin's Gull
Sranan ('Surinaams'):
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela):
Portugees (Brazilië):
Arowaks:
Carib:
Frans: Goéland d'audouin


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 1 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).