Black-necked Stilt (Himantopus mexicanus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Himantopus mexicanus, Black-necked Stilt,  door Arie Spaans
© Arie Spaans

Himantopus mexicanus, Black-necked Stilt,  door Ton Plug
© Ton Plug

Himantopus mexicanus, Black-necked Stilt,  door Alexandre Renaudier
Frans Guyana © Alexandre Renaudier

Himantopus mexicanus, Black-necked Stilt,  door Greg Peterson
Aruba © Greg Peterson

Himantopus mexicanus, Black-necked Stilt,  door Greg Peterson
Aruba © Greg Peterson

Himantopus mexicanus, Black-necked Stilt,  door Jan Hein Ribot
Aruba © Jan Hein Ribot




De Amerikaanse Steltkluut is een zwart-witte vogel met lange roze poten. Die poten steken ver achter de staart uit in de vlucht. Steltkluten komen overal in de wereld voor in wat warmere streken. In Suriname worden de kluten vooral aangetroffen in de zoutwaterpannen vlakbij de kust en soms ook in rijstvelden. Daar kan hij door zijn lange poten in dieper water voedsel zoeken dan andere waadvogels. Zijn evenwicht op één poot kan hij lang bewaren. Ze kunnen een flink geluid maken, vooral als er jongen beschermd moeten worden.
Steltkluten broeden ook in Suriname. Arie Spaans en François Haverschmidt vonden meerdere nesten met drie en vier eieren.
Foto van een Amerikaanse steltkluut in een zwamp bij Wageningen door Arie Spaans en een in een rijstveld bij Mana in Frans Guiana door Alexandre Renaudier. De volgende twee foto's zijn gemaakt door Greg Peterson op Aruba en een door Jan Hein Ribot op het zelfde eiland in maart 2014. Er is ook een korte video met geluid beschikbaar, gemaakt door Faroek Lissone op Curaçao.



Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)


Video recording of a
Black-necked Stilt
© Faroek Lissone
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Himantopus mexicanus
Orde: Charadriiformes
Familie: Recurvirostridae, 1 in Suriname
Nederlands: Amerikaanse Steltkluut
Engels: Black-necked Stilt
Sranan ('Surinaams'):
Guyana:
Papiamento: Macamba, Redado
Spaans (Venezuela): Viuda patilarga
Portugees (Brazilië): Pernilongo
Arowaks: Sjalielolia
Carib: Sjalielolia
Frans: Echasse à cou noire


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 94 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 22 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).