Magnificent Frigatebird (Fregata magnificens) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Fregata magnificens, Magnificent Frigatebird, Fregatvogel door Monique Pool
© Monique Pool

Fregata magnificens, Magnificent Frigatebird, Fregatvogel door Monique Pool
© Monique Pool

Fregata magnificens, Magnificent Frigatebird, Fregatvogel door Monique Pool
© Monique Pool

Fregata magnificens, Magnificent Frigatebird, Fregatvogel door Jim Saulino
© Jim Saulino

Fregata magnificens, Magnificent Frigatebird, Fregatvogel door Ricardo van Dijk
© Ricardo van Dijk

Fregata magnificens, Magnificent Frigatebird, Fregatvogel door Lidwien Peterse
© Lidwien Peterse

Fregata magnificens, Magnificent Frigatebird, Fregatvogel door Tomas Willems
© Tomas Willems

Fregata magnificens, Magnificent Frigatebird, Fregatvogel door Tomas Willems
© Tomas Willems

 



Fregatvogel: Bij Braamspunt en Coppenamepunt worden ze het vaakst gezien. In het broedseizoen hebben de mannetjes een grote rode keelzak. Zulke mannetjes worden niet zoveel gezien in Suriname en een broedende vogel is er niet aangetroffen. De enige bekende kolonie in de buurt van Suriname is op een rotsachtig eiland voor de kust van Frans Guyana, Ile du Grand Conétable. Daar broeden ze bijna het hele jaar, behalve tussen september en november. Fregatvogels houden ervan vissersboten te volgen om het weggegooide afval te eten. Oook dwingen ze andere vliegende vogels als sterns om hun vangst uit te spugen en die vangen ze dan heel behendig op in de vlucht.
Foto's van fregatvogels net ten oosten van Braamspunt bij de monding van de Surinamerivier, gemaakt door Monique Pool in oktober 2009. Jim Saulino fotografeerde ver buiten gaats. De laatste foto is van een fregatvogel die over komt zeilen op Weg naar Zee in februari 2009.



Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Fregata magnificens
Orde: Pelecaniformes
Familie: Fregatidae, 1 in Suriname
Nederlands: Amerikaanse Fregatvogel
Engels: Magnificent Frigatebird
Sranan ('Surinaams'): Fregatvogel
Guyana:
Papiamento: Skerchi, Skerve, Macuacu, Maniwa
Spaans (Venezuela): Tijereta de mar
Portugees (Brazilië): Tesouráo, Rabo-forcado, João-grande
Arowaks:
Carib:
Frans: Frégate superbe


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 315 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).