Lineated Woodpecker (Dryocopus lineatus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Dryocopus lineatus, Lineated Woodpecker,  door Tinus Knegt
© Tinus Knegt

Dryocopus lineatus, Lineated Woodpecker,  door Dennis Binda
© Dennis Binda

Dryocopus lineatus, Lineated Woodpecker,  door Dominiek Plouvier
© Dominiek Plouvier

Dryocopus lineatus, Lineated Woodpecker,  door Paul Baker
© Paul Baker

Dryocopus lineatus, Lineated Woodpecker,  door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Dryocopus lineatus, Lineated Woodpecker,  door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Dryocopus lineatus, Lineated Woodpecker,  door Pascal Dubois
Frans Guyana © Pascal Dubois

   



Gestreepte helmspecht, Timreman: Een grote zwart-witte specht met een rode kuif en een gestreepte keel. Je vindt hem overal waar grote bomen staan, van de mangrove langs de kust tot in het oerwoud. Ze hakken met hun grote rechte snavel in de bast om insekten te voorschijn te halen, die ze dan met hun lange tong naar binnen halen. Ze nestelen net als alle spechten, in holen in (oude) bomen, die ze zelf uithakken. Spechten zijn helemaal aangewezen op bomen, ze kunnen goed klimmen en de meeste soorten hebben een stevige staart die ze gebruiken bij het omhoog klimmen.
De eerste foto is gemaakt door Tinus Knegt in plantage Frederiksdorp (nov 2008), de volgende door Dennis Binda (2008, ook in Suriname), dan een door Dominiek Plouvier in Coronie, Suriname 1986 en een door paul baker op Weg naar Zee in februari 2013. De laatste is van Pascal Dubois in Frans Guyana in 2002. Het geluid van deze timreman, de gestreepte helmspecht, werd opgenomen door Alexandre Renaudier in Mana, net over de grens met Suriname.



Vogelgeluiden (klik er op om te luisteren)
Geluidsopname van een Gestreepte Helmspecht
© Alexandre Renaudier
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de volgels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Dryocopus lineatus
Orde: Piciformes
Familie: Picidae, 19 in Suriname
Nederlands: Gestreepte Helmspecht
Engels: Lineated Woodpecker
Sranan ('Surinaams'):
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Carpintero real barbirrayado
Portugees (Brazilië): Pica-pau-de-banda-branca
Arowaks: Hoedoedie
Carib: Wetoe
Frans: Pic ouentou


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 458 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 13 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: november 2017 door Jan Hein Ribot. Commentaar en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (at) gmail (dot) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).