Red-fan Parrot (Deroptyus accipitrinus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Deroptyus accipitrinus, Red-fan Parrot, Fransmadam door Ronald Teulings
© Ronald Teulings

Deroptyus accipitrinus, Red-fan Parrot, Fransmadam door K.D. Dijkstra
© K.D. Dijkstra

Deroptyus accipitrinus, Red-fan Parrot, Fransmadam door Armida Madngisa
© Armida Madngisa

Deroptyus accipitrinus, Red-fan Parrot, Fransmadam door Paul van Giersbergen
© Paul van Giersbergen

Deroptyus accipitrinus, Red-fan Parrot, Fransmadam door Paul van Giersbergen
© Paul van Giersbergen

Deroptyus accipitrinus, Red-fan Parrot, Fransmadam door Ton Plug
© Ton Plug

Deroptyus accipitrinus, Red-fan Parrot, Fransmadam door Pascal Dubois
Frans Guyana © Pascal Dubois

Deroptyus accipitrinus, Red-fan Parrot, Fransmadam door Thierry Smallegange
Frans Guyana © Thierry Smallegange

 



De Fransmadam leeft in kleine groepjes in de toppen van de bomen. Hij is herkenbaar aan zijn roofvogel-achtige kop en aan zijn brede, ronde en lage staart als hij vliegt. Ze kunnen hun kopveren opzetten, als ze opgewonden zijn een prachtig gezicht met dat rood en blauw. Als ze ouder worden, krijgen ze een wit voorhoofd als in de twee vogels hier beneden. Ze nestelen in holen in bomen die gemaakt zijn door spechten, dus de vogel hierboven is misschien wat van plan met het nestgat boven hem. Het geluid van de kraagpapegaai werd opgenomen door Otte Ottema.
De eerste foto van een kraagpapegaai is gemaakt door Ronald Teulings in Suriname, daarna staat eerst een foto van KD Dijkstra, genomen langs de Coesewijne in september 2007 en een gemaakt door Armida madngisa op het Kabalebo resort van Fransmadams die podosiri bessen eten (Euterpe oleracea, pinapalm, Açai). Paul van Giersbergen fotografeerde bij Apura in september 2014. Dan een foto van Kraagpapegaaien, gemaakt door Pascal Dubois in Frans Guyana in 2002 en een door Thierry Smallegange in het zelfde land in november 2013.



Vogelgeluiden (klik er op om te luisteren)
Geluidsopname van een Kraagpapegaai, Fransmadam
© Otte Ottema
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Deroptyus accipitrinus
Orde: Psittaciformes
Familie: Psittacidae, 27 in Suriname
Nederlands: Kraagpapegaai, Fransmadam
Engels: Red-fan Parrot
Sranan ('Surinaams'): Fransmadam
Guyana: hawk-headed parrot
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Loro cacique
Portugees (Brazilië): Anacã
Arowaks: Hia-hia (sound)
Carib: Makapoeja
Frans: Papegeai maillé, Madame payée


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 449 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 4 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).