Red-legged Honeycreeper (Cyanerpes cyaneus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Cyanerpes cyaneus, Red-legged Honeycreeper, Rood-poot honingzuiger door Dennis Binda
© Dennis Binda

Cyanerpes cyaneus, Red-legged Honeycreeper, Rood-poot honingzuiger door Dennis Binda
© Dennis Binda

Cyanerpes cyaneus, Red-legged Honeycreeper, Rood-poot honingzuiger door Carla Out
© Carla Out

Cyanerpes cyaneus, Red-legged Honeycreeper, Rood-poot honingzuiger door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Cyanerpes cyaneus, Red-legged Honeycreeper, Rood-poot honingzuiger door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Cyanerpes cyaneus, Red-legged Honeycreeper, Rood-poot honingzuiger door Francita Rijhiner
© Francita Rijhiner

Cyanerpes cyaneus, Red-legged Honeycreeper, Rood-poot honingzuiger door Francita Rijhiner
© Francita Rijhiner

Cyanerpes cyaneus, Red-legged Honeycreeper, Rood-poot honingzuiger door Carla Out
© Carla Out

Cyanerpes cyaneus, Red-legged Honeycreeper, Rood-poot honingzuiger door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Cyanerpes cyaneus, Red-legged Honeycreeper, Rood-poot honingzuiger door Jan Hein Ribot
© Jan Hein Ribot

Cyanerpes cyaneus, Red-legged Honeycreeper, Rood-poot honingzuiger door Aernout Nieuwkerk
© Aernout Nieuwkerk

Cyanerpes cyaneus, Red-legged Honeycreeper, Rood-poot honingzuiger door Pascal Dubois
Frans Guyana © Pascal Dubois

Cyanerpes cyaneus, Red-legged Honeycreeper, Rood-poot honingzuiger door Michel Giraud-Audine
Frans Guyana © Michel Giraud-Audine

   



Roodpoot Honingzuiger: Ze komen in groepen naar bloeiende bomen samen met andere nectar etende vogels zoals de Geelpoot Honingzuiger en de Blauwe Pitpit. Ze rusten dan weinig en zijn voortdurend op zoek naar voedsel.
Eerst twee foto's die zijn gemaakt door Dennis Binda op de Brownsberg, dan een foto gemaakt door Carla Out op de Brownsberg in september 2006, een mannetje honingzuiger op een vrucht van de Clusia grandiflora, een boomwurger liaan. De vierde foto laat een vrouwtje zien van de roodpoot honingzuiger, gemaakt door Foek Chin Joe in de buurt van Matta in augustus 2006. Dan volgt een foto van J.H.Ribot, gemaakt in de voliere van mr. Luchmun in Paramaribo, 2001. Dan volgen twee foto's gemaakt door Francita Rijhiner, gemaakt in Anaula in september 2011 en een foto van een mannetje op de Brownsberg, gemaakt door Carla Out.
Dan nog twee foto's van jonge mannetjes, een in de voliere van mr. Luchmun in Paramaribo en een in zwart-wit op Hannoversavanne in 1984, van groen naar blauw verschietend. De laatste foto's zijn gemaakt door Pascal Dubois in Frans Guyana in 2002 en Michel Giraud Audine in hetzelfde land in maart 2014 bij Wayabo.



Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Cyanerpes cyaneus
Orde: Passeriformes
Familie: Thraupidae, 56 in Suriname
Nederlands: Blauwe Suikervogel, Roodpoot
Engels: Red-legged Honeycreeper
Sranan ('Surinaams'): Rood-poot honingzuiger
Guyana: Grampo
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Tucuso de montaña
Portugees (Brazilië): Saíl;-de-pernas-vermelhas
Arowaks:
Carib:
Frans: Guit-guit saï


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 408 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 1 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).