Waved Woodpecker (Celeus undatus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Celeus undatus, Waved Woodpecker, Timreman, timmerman door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Celeus undatus, Waved Woodpecker, Timreman, timmerman door Dennis Binda
© Dennis Binda

Celeus undatus, Waved Woodpecker, Timreman, timmerman door Dennis Binda
© Dennis Binda

Celeus undatus, Waved Woodpecker, Timreman, timmerman door Carla Out
© Carla Out

Celeus undatus, Waved Woodpecker, Timreman, timmerman door Daniel Lopez Velasco
© Daniel Lopez Velasco

Celeus undatus, Waved Woodpecker, Timreman, timmerman door Aernout Nieuwkerk
© Aernout Nieuwkerk

Celeus undatus, Waved Woodpecker, Timreman, timmerman door Martin Reid
© Martin Reid

Celeus undatus, Waved Woodpecker, Timreman, timmerman door Michel Giraud-Audine
Frans Guyana © Michel Giraud-Audine

 



Geschubde Specht: De twee vogels van foto twee en drie zitten op de vrucht van een Abrasa, een wurgliaan, Clusia grandiflora. Het vrouwtje heeft geen rode vlek op haar wang. Dit is een veel voorkomende specht in het Surinaamse binnenland. Zoals alle spechten broedt hij in een hol in een boom. Een nest werd gevonden door Patricia O'Brian op Fungu eiland in maart 1977. Er moest eerst een gevecht geleverd worden met twee kleine toekans om het hol en later werden ook nog de jongen van het spechtenpaar opgegeten door een slang. Makkelijk is het niet in het oerwoud.
Mooie foto's van een mannetje Geschubde specht, gemaakt door Foek Chin Joe in Suriname in 2005 en daarna een mannetje en een vrouwtje, gefotografeerd door Dennis Binda op de Brownsberg in Augustus 2008. Dan nog een foto van een geschubde specht op de Brownsberg in 2006, gekregen van Carla Out. De vijfde foto is gemaakt door Michel Giraud-Audine op Sable d'or in Frans Guyana in augustus 2014.



Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Celeus undatus
Orde: Piciformes
Familie: Picidae, 19 in Suriname
Nederlands: Geschubde Specht
Engels: Waved Woodpecker
Sranan ('Surinaams'): Timreman, timmerman
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Carpintero ondulado
Portugees (Brazilië):
Arowaks:
Carib:
Frans: Pic ondé


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 287 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 1 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).