Cream-colored Woodpecker (Celeus flavus) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Celeus flavus, Cream-colored Woodpecker,  door Foek Chin Joe
© Foek Chin Joe

Celeus flavus, Cream-colored Woodpecker,  door K.D. Dijkstra
© K.D. Dijkstra

Celeus flavus, Cream-colored Woodpecker,  door Carl Beel
© Carl Beel

Celeus flavus, Cream-colored Woodpecker,  door Francita Rijhiner
© Francita Rijhiner

Celeus flavus, Cream-colored Woodpecker,  door Paul Baker
© Paul Baker

Celeus flavus, Cream-colored Woodpecker,  door Paul van Giersbergen
© Paul van Giersbergen

Celeus flavus, Cream-colored Woodpecker,  door Daniel Lopez Velasco
© Daniel Lopez Velasco

Celeus flavus, Cream-colored Woodpecker,  door Hans de Waard
© Hans de Waard

Celeus flavus, Cream-colored Woodpecker,  door Martin Reid
© Martin Reid

Celeus flavus, Cream-colored Woodpecker,  door Thierry Smallegange
Frans Guyana © Thierry Smallegange

   



De Strogele Specht komt vooral voor in het kustgebied, waar het een voorkeur heeft voor bossen, zoals je kunt verwachten voor een specht. In de rest van Suriname is hij zeldzaam.
Foto van een mannetje Strogele specht, gemaakt door Foek Chin Joe in Suriname in 2005. Het vrouwtje heeft geen rode vlek op de wang. Dan nog een mannetje, door K. Dijkstra te Uitkijk in februari 2007. Carl Beel zag een vrouwtje op mde Coesewijne savanne in april 2013. De boom is een Xylopia species (Pegreku, id. door D. Plouvier). Francita Rijhiner zag haar vogel in Commewijne en Paul Baker ook, in februari 2013. Thierry Smalle gange fotografeerde er een in Frans Guyana in december 2013.
Het geluid van een strogele specht werd opgenomen door Otte Ottema. Pieter de Groot Boersma maakte een video van een Strogele specht op Weg naar Zee in februari 2011.



Vogelgeluiden (klik er op om te luisteren)
Geluidsopname van een Strogele Specht
© Otte Ottema
   


Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Strogele Specht

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Celeus flavus
Orde: Piciformes
Familie: Picidae, 19 in Suriname
Nederlands: Strogele Specht
Engels: Cream-colored Woodpecker
Sranan ('Surinaams'):
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Carpintero amarillo
Portugees (Brazilië):
Arowaks:
Carib:
Frans: Pic jaune


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 179 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 1 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).