Roseate Spoonbill (Platalea ajaja) Dutch text English text Vogels in Suriname/Birds in Suriname




Foto's (klik er op om te vergroten)
Platalea ajaja, Roseate Spoonbill, Lepelbek door Carl Beel
© Carl Beel

Platalea ajaja, Roseate Spoonbill, Lepelbek door Bas Spek
© Bas Spek

Platalea ajaja, Roseate Spoonbill, Lepelbek door Paul Baker
© Paul Baker

Platalea ajaja, Roseate Spoonbill, Lepelbek door Dinesh Ramlal
© Dinesh Ramlal

Platalea ajaja, Roseate Spoonbill, Lepelbek door Jean-Louis Rousselle
Florida © Jean-Louis Rousselle

Platalea ajaja, Roseate Spoonbill, Lepelbek door Jean-Louis Rousselle
Florida © Jean-Louis Rousselle




De lepelbek is een flinke rose vogel die je soms met meerdere tegelijk door ondiep, open water ziet (zag) lopen. Ze bewegen dan hun snavel zijdelings heen en weer door het water om hun voedsel te vinden. Dat schijnen ze goed op de tast te kunnen doen. Op een klein stukje video (uit de dierentuin in Emmen) kun je deze beweging zien. Ze broeden in bomen, ook in Suriname, maar hun aantal liep sterk terug. Ik heb maar weinig waarnemingen van na 1970 en er zijn ook jagers die zeggen dat ze sterk achteruit zijn gegaan. Daarom is dit pas de eerste foto uit het wild in Suriname gemaakt, die ik kan plaatsen. Maar inmiddels lijken er toch meer lepelaars gezien te worden de laatste jaren.
Vier vliegende lepelaars werden gefotografeerd door Carl Beel uit een verspreid eten zoekende groep van meer dan 25 vogels in 2013. En dan nog een mooie foto omdat daar zomaar 5 lepelbekken tegelijk opstaan, gemaakt vanuit de vogelkijkhut bij de monding van de Warappakreek en op bina dezelfde plek een foto van Paul Baker van februari 2013. Als laatste een foto van Dinesh Ramlal (Oetsi-tours), gemaakt in november 2014.



Video (klik op de link of op de 'play'-knop om te kijken)
Video opname van een
Rode lepelaar, Lepelbek

(externe link)
   


Verspreiding




Elk klein vierkant stelt minstens één waargenomen vogel voor of een groep, grotere vierkanten minstens vier verschillende dagen met waarnemingen en de grootste vierkanten minstens tien. De kleur geeft aan: blauw voor de kustvlakte, geel voor savanne en rood voor het oerwoud.
Niet alle plaatsen in Suriname worden even goed bezocht door vogelaars, dus de verdeling van de vierkanten geeft een indicatie van de plaats van de vogels, maar ook van de vogelaars. Op sommige plaatsen in het zuiden zijn geen observaties van vogels, door ervaren vogelaars, binnen een straal van 60 kilometer.

Voorkomen in diverse zones
kustvlakte (blauwe stippen op de kaart) :
noordelijke savanna (gele stippen (in het noorden)) :
regenwoud onder 400 m (rode stippen) :
regenwoud boven 400 m (rode stippen) :
Sipaliwini savanna (gele stippen (in het zuiden)) :

Blanco als de vogel niet overtuigend is aangetoond in die zone.
Data geïnterpreteeerd door Arie Spaans, Otte Ottema en Jan Hein Ribot.



Namen
Wetenschappelijke naam: Platalea ajaja
Orde: Ciconiiformes
Familie: Threskiornithidae, 4 in Suriname
Nederlands: Rode lepelaar, Lepelbek
Engels: Roseate Spoonbill
Sranan ('Surinaams'): Lepelbek
Guyana:
Papiamento:
Spaans (Venezuela): Garza paleta
Portugees (Brazilië): Colhereiro, Ajajá
Arowaks: Walala
Carib: Ajaja
Frans: Spatule rose


Verdeling van waarnemingen over het jaar Waarnemingen van broeden over het jaar
The 129 reported observations of this bird in Suriname, mainly for the last 50 years, have been grouped by month. More birds on one day are counted as one observation. Of course, if the graph should depict the total number of birds seen, the differences between the months could be much more pronounced. The 6 reported breeding observations of this bird in Suriname. Most observations are about nest with eggs, some about fledglings, or feeding at a nest or the building of a nest.

Of the about 5000 nests and eggs found for all species together, about 1/3 comes from the egg collection of Penard between 1896 and 1905. For some reason most collecting then was done in the first half of each year, so the shown distribution does not necessarily reflect the actual breeding preferences.
The main dry season in Suriname is reckoned to be from half August to the end of November, the main wet season from half April to half August, but the the timing of begin and end does vary from year to year. Around March a second dry season often occurs.


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites Laatste update: december 2018 door Jan Hein Ribot. Fotos en waarnemingen met datum en plaats naar: jhribot (residing at) gmail (point) com.
The world wide web started in 1993! (and this site in 1996).